Szállásvadászat

2014.05.19. 17:07

St. Moritz és környéke nem éppen az olcsóságáról híres, azonban a következő néhány bekezdésben meg fogom mutatni, hogy kicsit odafigyelve, igen sokat spórolhatunk a szálláson. A fölösleget meg elmulathatjuk a szórakozóhelyek egyikén :)

A képen a Suvretta House szerepel. St. Moritz egyik, ha nem a legimpozánsabb szállodájaként ismer a világ. Egy hét 80.000.-től indul frankban és fejenként, amibe már belefért tavaly egy félpanzió is. A hoteltől felfelé és jobbra található házikók a chalet-ek. Ez a Millionärshügel, vagyis az a hely ahol a politikusok, sztársportolók, menő cégtulajok stb. vesznek házakat monacoi árakon vagy többért.

suvretta.jpg

Attól függően, hogy az év melyik részében szeretnénk megszállni az évnek, jelentős különbségek lehetnek mind árban, mind lehetőségben.

Tehát árazás szerint, csökkenő sorrendben:

1.Karácsony-Újév: Iszonyatos tömegek jönnek a Völgybe már 1-2 nappal Szenteste előtt, szállás csak horror összegekért és ez január elejéig tart. Csak, ha az ismerősi/baráti körben feltétlen villogni kell egy st.moritz-i síelős karácsonnyal, csak akkor. Minden más esetben NEM AJÁNLOTT. 10-15perces várakozási idők a felvonóknál, órás dugók reggel és este az egyébként néhány percre lévő falvak közt satöbbi satöbbi. Egy kész rémálom vendéglátósnak és normális vendégnek egyaránt. Mégis sok mazochista gazdag majom választja ezt a fajta időszakot. Sosem fogom megérteni.

Valahol a kínálat alja úgy 180-200frank /nap/szoba körül van, ebben nincs benne a síkártya (fejenként újabb 73.-) és bár a büfé gazdag, aligha húzzuk tovább délnél :). Azonban, a hotelek többsége minimum 1 hét tartózkodást ír elő (anyagi és szervezési okokból). Normális 4 csillagosban lazán elkérnek 500-at éjszakánként, szobánként :)

2.Kiemelt hétvégék (lásd korábbi ajánlómat a rengeteg programról). A téliek megközelítik a fentebbi ünnep árszabását és tömegnyomorát. A nyáriak egy fokkal elviselhetőbbek.

3. Főszezonok, mint tél (dec.15-márc.31, esetleg április eleje, ha korai a húsvét) vagy nyár (jún.15-aug.31)

4.Holtszezon, ha tél végi (ápr. 1 vagy ha korai a húsvét akkor attól a hétfőtől egészen június közepéig) ha nyár végi (aug. vége de szept. közepétől feltétlen egészen dec. közepéig).

Szerintem a legnyugisabb időszak a május és a november. A leggázosabb a Karácsony körüli és a február.

Hol lakjunk?

1.Hotelek. Jugendherberge-től egészen 5*S-ig kínálnak lehetőségeket. Ha valaki szereti ezt a fajta megoldást, lelke rajta. Szerintem idejétmúlt rendszer, ami néhány évtized múlva a történelem szemétdombján fogja magát találni.

2.Privát lakások, házak. Na ez egy fokkal érdekesebb dolog. A hotelek kényelmével, de attól lényegesen több intimitással és árban akár jelentősen olcsóbban. Hátránya, mint a reggelis hotelnak, főzni kell, vagy éttermezni. Ezen utóbbi húzós is tud lenni (de erre is van megoldás)

3.Kemping. Igen, az örök és klasszikus. Télen sem megy ki a divatból. S vannak emberek akik bevállalják...Nyáron, ha nem foglal az ember időben helyet, nincs esélye. Egy szöget nem lehet ledobni...Nem vicc, a szezon kezdésétől a végééig ott él a döntő többség. Nem mind nyugdíjas, szóval nem tudom hogy csinálják, miből élnek. De a rendszer működik :D

Hol foglalhatunk?

1.Hoteleknél célszerű emailt írni az óhajainkkal (időpont, hány ember, félpanzió vagy reggeli, kell-e síkártya vagy nyári megfelelője) és adnak rá egy spec ajánlatot.

2.Booking.com az örök és elnyűhetetlen. Ki lehet fogni jó árakat. Senki ne lepődjön meg, ha egy szoba "elfogyott". Majd aznap vagy másnap lesz "nyitva" újabb kontigens, ha elfogyott. A hotelek jellemzően nyomottabb árakon hirdethetnek csak a booking.com oldalán, így mindenki csak 1-2 szobát rak föl, csalogatónak. A recepció/backoffice dolga minden reggel ellenőrizni, hogy elfogyott-e a felkínált mennyiség. Ha igen, nyitnak újabbakat. Szóval no para, ne üljetek fel AZ UTOLSÓ SZOBA FOGLALJON MOST AZONNAL reklámoknak :D.

3. Airbnb.com az új booking.com :). Itt nagyon jó árakkal lehet szuper jól berendezett szobáktól komplett házakig mindent bérelni.

4. Interhome.ch kifejezetten Svájc-specifikus lakások, házak.

Néhány tipp, szerintem:

Ha hotel, akkor Hotel Piz (igen jó áraik vannak még télen is), amit St. Moritz Bad-ban találunk. A legnagyobb bevásárlóegységtől (coop) néhány percre, 2 bank a közelben. Buszmegálló az orrunk előtt, amivel 10 perc a sílift...http://piz-stmoritz.ch/

Alternatív verzióként és a személyes kedvencem a Muottas Muraugl csúcs tetején lévő Romantik Hotel, ahova csak vonattal lehet feljutni. Ennyi kényelmetlenség belefér, ha az embert cserébe ilyen látvány várja állandóan: 

télen:

IMGP5123.jpg

nyáron:

IMGP6247.jpg

A kép közepén lévő falu St. Moritz. Tőle jobbra a hegy pedig a Corviglia síközpont. Na ezért Top of the Alps oszlopos tagja...

A 2-es busszal 10 perc alatt át lehet érni Celerinába, ahol a Cresta Palace megállónál máris lehet a sílifttel felrobogni a hegyre.

Ehhez a hegyhez írok majd egy külön cikket is, mert észbontó kirándulóutak vannak errefelé...

Fontos!

Ha hotelben szálltok meg, jogosultak vagy 25frank ellenében a síkártyára BBkártyára. A kasszánál 73, úgyhogy érdemes a hotelben megvenni, amit becsekkoláskor tehettek meg. A kártyák 50% kedvezményre jogosítanak a helyi buszhálózaton, ahol nem érdemes csalni, mert nagyon gyakran ellenőrzik főszezonban és 100.- a bünti, mikor egy zónajegy megy 4.40.- és 24 óráig él :). Érdekes mód, főleg a helyiek szoktak potyázni, el is kapják őket, magyarázzák a bizonyítványt a szokásos módon...Sosem fogom megérteni, van lé a svájciaknál rogyásig, mégis fáj nekik egy 24 órás jegy ára...1 redbull árának a fele, ha kimegy az ember szórakozni?!

ha lakás:

Sur Val 3*-os Ferienwohnung. Nem könnyű megtalálni és nekem is időbe telt míg ráakadtam. Ezt pl. az interhome-on tudjátok levadászni.http://www.interhome.ch/schweiz/engadin/st-moritz/ferienwohnung-sur-val-ch7500.116.5/?arrivalDate=2014-12-08&departureDate=2014-12-08

Úgy a legkönnyebb megtalálni, ha az ember a Cresta Startházat keresi. Az útról ha balra nézünk, lent a völgyben lévő tömbházak egyike. Nyugodt, csendes környék, piszok jó áron (a Völgyhöz képest). 2-3 szobás lakások, parkolóval stb. Családosoknak eléggé adja. Buszmegálló az úton (pár perc séta, mire onnan lentről feljön az ember), de a Schulhausplatz 10 perc sétára található, ami St. Moritz egyik főbb pontja.

Ha kemping:

Akkor a Camping Olympiaschanze. Az 1928as olimpiai játékok sáncának a szomszédságában, festői környezetben, távol a forgalom zajától pihenhetünk. Megközelíteni a falu előtt található lehajtóról lehet az újraépített fahídon át (kis színes: itt is tudják ám szórni a pénzt. Jó példa erre ez a híd, amit 600ezer frankból újítottak fel :D. Nem, nem kapott ennyi pénzért színarany borítást). Ami ezen kemping mellett szól, az a 200m-nyi sétára való erdőben megbújó hegyi, a Lej Marsch. A tó egy fantasztikus grillező és pancsolóhely...Kiépített grillsütők, ingyen tűzifa (otthon az ilyen miért nem tud működni?A kérdés költői...). A víz felső rétege 20C fölé is mehet, de az erős napsugárzás miatt nem érezzük annyira hidegnek ;) http://www.tcs.ch/de/reisen-camping/camping/angebote/st-moritz.php. A TCS logó garantálja a minőséget. Motorosok a fahíd után jobbra találnak csak sátoroknak való helyet is, így nem szükséges betömörülniük a sok lakóautós közé (manapság nyugaton szinte csak és kizárólag lakóautóval járnak az emberek kempingezni)

Enni nem ártana:

1.Ha étterembe mennénk, kerüljük a nagyokat és a főuton lévőket. 30-50.-/tányér főétel alatt nem igen fogunk találni. Személy szerint 25.- sem adnék egy pizzáért (Diamond, ami szórakozóhely is egyben, fent a "púp tetején', ahol a vásárlóutca végetér) úgyhogy a teljesség igénye nélkül, szerintem ha ebédelnék akkor Laudinella és ebédbüfé 25.-/fő all you can eat verzióban! Amit se nekem, se senkinek akit ismertem végig bírt volna enni a salátától (min. 10féle) a levesen és a főételeken át (3 főbb) a desszertekig (színes, ragadós, krémes habos meg gyümölcsök, fagyik)...Abszolut teszkó gazdaságos megoldás, még svájci szinten is. A Laudinella egyébként egy kajaszentély, van itt japán, thai, pizzéria, francia stb.: http://www.laudinella.ch/de/restaurants-bar

2.Ha főznénk és mivel kocsival vagyunk, a következő helyeken érdemes vásárolni:

ALDI: Samedan. Svájci szinten is olcsó (tul.képpen a magyar és a svájci ALDI közt árban rengeteg terméknél NEM TALÁLTAM különbséget :D, ennyit a közösség elleni izgatásról). A falu elején menjünk át a fahíd alatt és a Shellkútnál kell dobni egy jobbost, onnan nyíl egyenes út vezet.

DENNER: St. Moritz Bad. A kínálat valamivel szegényesebb mint az előbb említettnél, árban nagyjából ugyanaz. Mégis megemlítem, mert egy kiló cukorért nem autózunk mondjuk 10km-t. Trükkös a megtalálása, mert a főútról kell lekanyarodni a Reithalle felé. Vagy a falu végén lévő körforgalomban a tó irányába kihajtani. Kicsit trükkös megtalálni. http://www.store-locator.com/de/a/Denner_St_Moritz_St_Moritz_Schweiz-25096/

COOP: ha nagyon muszáj és éppen otthon maradt a konzervnyitó, amúgy rendesen meg tudja dobni a költségvetést egy itteni bevásárlás. Az ALDI/Denner páros áraihoz képest 1.5x szorzóval nyugodtan számolhatunk, kivéve a Coop Prix&Garantie (fehér alapon pinkes felirat). Ez egy sajátmárkás vonal, mely egyre erőteljesebb a coop szegmensében és főleg ár/minőség arányban veszi fel a versenyt a fentebb említett kettővel.

VOLG: Silvaplana, Celerina Cresta Palace megállóknál például. Ha tényleg este 6kor kell valami és pont fölötte lakunk...Árban coop feletti, jócskán. Cserébe olyan is a minősége. (ezeket a finom szinteket turistaként aligha érzékeljük, a Denner/ALDI is bőven az átlagmagyar kereskedelmi színvonal felett található fényévekkel)

Migrolino: Samedan, szemben a Shellkúttal. Egyetlen előnye, hogy a szokásos 8-17:30 időszakon túl is nyitva van, még vasárnap is...Az árban benne van vastagon, kétszer, négyzetre emelve. Valamit valamiért.

Vannak még pékségek, meg egyéb helyek ahol kaját lehet venni. Fölösleges említeni, nettó pénzszórás. Soha nem adnék 3.5 frankot fél kiló rozsos kenyérért, csak mert a pék boldog, simogatott búzájából van :D. Ja és lemaradt, h BIO. Ez fontos errefelé, mert rögtön 30-50%-kal többet lehet kérni érte. Nem vicc, láttam már pólón (!) is.

+1.: a Mittelstation-okon vannak éttermek bárok, ha fent harapnánk valamit síelés közben. Junkfood (hotdog és tsai) 7-8.-/db, bubis ragacsos 3 decije 4-5.-, 1 tál melegkaja (férfiember számára elégtelen mennyiségű spaghetti paradicsomszósszal)  15-25.-...Amivel már jól is lakik az ember, jellemzően 30-tól felfelé, ha nem büfé/szedd magad, hanem beülős-kiszolgálós akkor garantáltan...

Alapvetően nem kell megbotránkozni a csillagászati árakon. Az egész a gazdagok lehúzására épült fel és működik immáron jó 150 éve...Vannak rések a pajzson, ezt érdemes némi okossággal fűszerezni és mindjárt 10-ed áron lehet nyaralni a világ egyik legfaszább üdülőhelyén.

 

Parkolás:

St. Moritzban a Serletta (tó menti útról lehet behajtani) a legolcsóbb és mivel a fenti kijarata szinte a falu közepe, így megér néhány perc sétát, hogy féláron parkoljunk a Quadrellashoz képest. 

Minden faluban található egyébként mélygarázs, ha esetleg pechünkre a hotel/bérlakás nem tudna biztosítani (kinti az lesz, de a 3ik egymást követő 40centi hó ellapátolása után az ember átgondolja az értékes idejét. Kivéve azok akik szeretnek minden reggel Szabadítsátok ki Willy-t játszani a -20C-ban :). Tipp: Erős ponyvával megoldható, hogy ne szopjunk legyen nehezen induló a reggelünk. Én spec. szerettem "lehámozni" a havat a kocsiról, aminek a szélvédőjét még kapirgálni sem kellett, pont a ponyva miatt.

 

Jármű:

Már korábban említettem, úgyhogy csak röviden. Szerintem 4*4 és FASZA téligumi, esetleg elsőkerekes + lánc és gyakorlott sofőr. A lánccal érdemes otthon gyakorolni, mert kurva szar tud lenni ha orkán erejű szélben, az orrunkig se látva (főleg mert már a szemünk is kifagyott) próbáljuk felhekkelni a bokáig érő hóban a semmi közepén, elakadva, tök egyedül a hegyi szerpentinen...Ezek mind triviális dolgok, elvileg. Mégis állandó téma minden télen. Ne ti legyetek az útakadály/mentett jármű vagy aki kiütötte a szalagkorlátot. Tényleg sok csúnya dolgot láttam/olvastam, pedig csak 3 telet éltem meg itt.

 

Megközelítés:

Ha 2 nap múlva kelet felől érkezünk mint Gandalf, akkor Landecknél kell lejönni az osztrák autópályáról és végigjönni a főutat követve (2.5 óra télen, 1.5 nyáron). Ezt nyáron megfejelhetjük egy innsbrucki lehajtással Meran felé át a Svájci Nemzeti Parkon, Zernez irányába. Eszméletlen szurdokok és csodás fenyvesek, lélegzetelállító látvánnyal. A motorosok egyik legkedveltebb hágója az Ofenpass. (motoros ajánló majd később lesz)

Délről jöhetünk a Bernina, Maloja hágókon. Mindkettő nagyon szép, Tiranoban érdemes megkajálni a főtéren, a sarki étteremben. Piszok jó árak, korrekt kiszolgálás és nagyon finom borok. (5 ezrelékig jók vagyunk Svájcban, az olaszok meg arrafelé már nem ellenőriznek.). Chiavenna sem túl nagy, itt is érdemes egy pihenőt tenni. Szép és olcsó.

Északról vagy a Julieren küzdjük át magunkat, vagy egy sávval feljebb a Vereina alagúton, némi kp ellenében vonaton átkocsikázunk, megfosztva magunkat a hágók szépségeitől. Persze ha meleg a pite, akkor vasút, mert a kijáratánál Zerneztől már el lehet jutni St. Moritz-ig gond nélkül.

 

Remélem érthető volt a téli/nyári keveredés ellenére, hogy mi merre hány méter :). Kérdések jöhetnek privátban, vagy kommentként is ;)

A bejegyzés trackback címe:

http://azeletstmoritzban.blog.hu/api/trackback/id/tr636181023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.